Gem. Haarlem 2020-08-22: Nieuwsberichten

By 22 augustus 2020 Berichten No Comments

Als VvE aan de slag met duurzaamheid: hoe doe je dat?

  • 19 augustus 2020

Als Vereniging van Eigenaren (VvE) valt het soms niet mee om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen bij grote investeringen die vooral de portemonnee raken. Toch is het VvE Waddenstraat in Schalkwijk gelukt om hun flat aanzienlijk duurzamer te maken.

Sinds een paar jaar zit de Vereniging van Eigenaren (VvE) in de Waddenstraat in Molenwijk er weer warmpjes bij. “Dat is wel anders geweest”, vertelt bestuurslid Philip van Heijningen. “We stookten ons blauw hier, de maandelijkse kosten waren enorm. Veel woningen hadden nog enkel glas. Maar toen er bij een groot deel van de kozijnen houtrot werd geconstateerd, wisten we dat er wat moest gebeuren. Zo is het balletje om te vernieuwen en tegelijkertijd te verduurzamen gaan rollen. Het kostte ons vooral veel tijd om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. We stonden immers samen voor een enorme kostenpost waar we flink voor moesten sparen en waar we uiteindelijk voor een deel een lening afsloten.”

Stukje ontzorging

Voor energieadvies en ontzorging werd Isabelle Sternheim ingeschakeld. “Al jaren helpen wij VvE’s bij hun duurzaamheidsplannen”, vertelt Isabelle. “Doordat hun structuur vaak ingewikkeld is, is ook het traject vaak lastig en gecompliceerd. Het is elke keer een uitdaging om alle puzzelstukjes op hun plek te krijgen. Maar dat maakt het juist zo leuk! Wij geven VvE’s energieadvies en informeren over de mogelijkheden die er zijn. Ook financieel. Zo zijn er allerlei subsidies en regelingen die het verduurzamen aantrekkelijker maken. Inmiddels hebben we een mooi netwerk van betrouwbare partners die kunnen helpen in de uitvoering. Bijvoorbeeld regelen dat de plannen in het meerjarenonderhoudsplan komt en dat er een planning wordt gemaakt. Als beiden eenmaal zijn goedgekeurd op de algemene ledenvergadering, start het traject.”

”Al bijna twee jaar heb ik de kachel niet meer aangehad”

Duurzame stap vooruit

Isabelle benadrukt de fijne samenwerking. Door hun goede voorbereiding werkten ze heel zelfstandig. Het zijn ook nog eens echte ambassadeurs van verduurzaming. Meer VvE’s gaan nu ook verduurzamen. Philip vult aan: “Door de metingen op locatie en het aantonen van het enorme warmteverlies, werd het energieadvies serieus genomen en konden we daadwerkelijk aan de slag! Dat resulteerde uiteindelijk in kunststof kozijnen met HR++ glas en dak- en gevelisolatie. Het energielabel van onze woningen is daarmee van F en G naar B en C gegaan. Een grote stap vooruit. We konden alleen niet alle gevels isoleren vanwege vleermuizen die zich daar ophouden. Isoleren is dan in strijd met de Flora & Faunawetgeving. Daar zijn we helaas vooraf niet op gewezen. Die informatie mag dus iets uitgebreider. Maar al met al kijken we heel positief terug op dit hele traject. Deze duurzame investering bespaart ons straks veel geld! ”

Maatwerkadvies voor VvE’s

Benieuwd wat een VvE kan doen om te verduurzamen? Hoe je meer comfort krijgt en tegelijkertijd groot onderhoud wegwerkt én bespaart op energiekosten? Vraag online een kosteloze intake aan bij het VvE Duurzaamheidsloket. Na het inventariseren van de ambities, wensen en klachten, volgt er een offerte met maatwerkadvies. Interessant om te weten is dat je bij maatwerkadvies 75 procent subsidie krijgt zonder aanvullende voorwaarden.

Wilt u meer weten? Kijk dan op www.vveduurzaamheidsloket.nl

Bestuurslid Philip van Heijningen voor de woningen aan de Waddenstraat

– 0 –

Verzilver uw dak: zonnepanelen op grote daken in Haarlem

  • 7 september 2020

Bent u ondernemer en eigenaar van een groot dak in Haarlem? Volg dan het voorbeeld van andere eigenaren en leg zonnepanelen op uw dak!

Gemeente Haarlem, Parkmanagement Waarderpolder en de provincie Noord-Holland willen graag het opwekken van duurzame energie op daken stimuleren. Daarom helpen ze gratis en onafhankelijk met de eerste stappen naar de realisatie van een zonnestroominstallatie op uw dak. Zo kunt u een dakscan laten maken om inzicht te krijgen in het aantal panelen en het verdienmodel. Ook krijgt u hulp bij het indienen van de SDE++ subsidieaanvraag.

Geïnteresseerd? Op donderdag 24 september 2020 organiseren de gemeente Haarlem en Parkmanagement Waarderpolder een online informatiebijeenkomst met adviesbureau Over Morgen. U kunt zich vrijblijvend aanmelden via: www.overmorgen.nl/zonneenergie

Wilt u meer weten over het stappenplan of wilt u gelijk een dakscan aanvragen? Kijk dan op www.overmorgen.nl/verzilveruwdak

– 0 –

Dit jaar een kaartje kopen voor Haarlem Jazz & More

  • 19 augustus 2020

De sit-down versie van Haarlem Jazz & More start donderdag 20 augustus 2020 in een heel andere vorm dan normaal. Bezoekers moeten een kaartje kopen, hun gegevens achterlaten, er staan hekken om het podium en er zijn zitplaatsen. De gemeente Haarlem, politie, brandweer en de De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie (GHOR) heeft veel overlegd met de organisatie om dit evenement veilig te kunnen organiseren.

Simone van der Mark is projectcoördinator Veiligheid en Handhaving en is sterk bij het evenement betrokken. Zij is ook aanwezig, samen met haar collega’s van handhaving, om de drukte te monitoren. ‘Met ons evenemententeam, waarin politie, brandweer, GHOR, onze evenementencoördinator en adviseurs van onze afdeling Veiligheid en Handhaving zitten, hebben we het evenement getoetst op de coronamaatregelen van de Rijksoverheid en de noodverordening van de Veiligheidsregio Kennemerland.’

Kleinere opzet

Charlotte Uithoven van Haarlem Jazz & More: ‘Het evenement is nu heel anders. Het grootste verschil is dat we een open evenement waren, waar mensen kunnen aanwaaien. In dit geval zijn we nu een gesloten evenement. Het is echt belangrijk dat mensen kaartjes kopen, want ze kunnen niet zomaar naar de Grote Markt toe komen.’ Dit jaar kunnen er 750 mensen per dag komen. Dat is veel minder dan het normale bezoekersaantal. Vorige jaren kwamen er wel 125.000 mensen op Haarlem Jazz & More af. Simone van der Mark vult aan: ‘Voor evenementen worden extra handhavers ingezet. Wij monitoren steeds hoe het evenement verloopt en we handelen ook op eventuele overtredingen.’

1,5 meter afstand blijft cruciaal

Het festival is zo opgezet dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden. Het kaartje zorgt ervoor dat je een plek hebt gereserveerd. Er kunnen maar een klein aantal bezoekers op het terrein. Charlotte Uithoven: ‘Elke kaarthouder heeft een tijdslot waarin hij of zij het evenemententerrein kan betreden. Zo kunnen gefaseerd mensen naar binnen, zodat de 1,5 meter afstand goed gehandhaafd kan worden. We hebben bovendien zitplaatsen voor maximaal 2 personen. Met deze vaste plekken kun je 1,5 meter afstand houden. Het is niet de bedoeling dat iedereen gaat hossen.’

Hameren op coronamaatregelen

Simone van der Mark benadrukt nog een keer: ‘We hameren echt op de coronamaatregelen. Door deze extra maatregelen proberen we de verspreiding van het virus te voorkomen. Op de dag van het evenement gaan we na of alle maatregelen in acht worden genomen. Tijdens het evenement vindt er regelmatig een afstemmingsoverleg met de organisatie plaats en wordt er waar nodig extra maatregelen getroffen.’

Elkaar de ruimte geven

Om te zorgen voor voldoende ruimte voor iedereen is het belangrijk dat iedereen zijn fiets netjes in een stalling of in een vak zet. Er is een stalling in de Smedestraat heel dichtbij de Grote Markt en op de Nieuwe Groenmarkt kun je ook goed je fiets kwijt.

– 0 –

Al het nieuws

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem