Gem. Haarlem 2020-11-19: Nieuwsberichten

By 20 november 2020 Berichten No Comments

Gemeente Haarlem

Nieuwsberichten

19 november 2020

 

De gemeente Haarlem heeft één of meer nieuwe nieuwsberichten gepubliceerd.

Hieronder ontvangt u een overzicht van de meest recente nieuwsberichten.

 

Haarlem viert 775e verjaardag!

  • 19 november 2020

Op 23 november is het precies 775 jaar geleden dat Haarlem stadsrechten kreeg! Een uitgebreid feest zit er op dit moment helaas niet in. Wel is er een alternatief coronaproof programma. Doet u ook mee?

Op 23 november roepen we heel Haarlem op om 19.00 uur samen met de burgemeester het glas te heffen vanuit huis via een livestream. Voorafgaand is een toespraak van Jos Wienen en maakt kinderburgemeester Quinten de Lange bekend welke kinderen een jeugdlintje hebben gekregen.

Haarlem wordt tijdens het heffen van het glas muzikaal toegezongen door Roel van Velzen en er wordt een cadeau aan de stad aangeboden.

De Haarlem Toost is live te volgen op de Facebookpagina van gemeente Haarlem en op www.haarlemtoost.nl.

Voor de Haarlem Toost en om de ondernemers en horeca te ondersteunen zijn er voor de gelegenheid verschillende 775 borreltassen met delicatessen van diverse Haarlemse ondernemers. Ook zijn er speciale 775 Haarlem biertjes waarvan de opbrengst naar de horeca gaat. Deze acties kunt u allemaal vinden op www.verjaardaghaarlem.nl.

Klik op de foto om de video met de uitnodiging van burgemeester Wienen te bekijken.

Kunstprojecten

Ook krijgt Haarlem een bijzonder lichtkunstwerk cadeau van de Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk. Dit is vanaf 23 november iedere avond te bewonderen. Verder wordt het kunstproject ‘Haarlem en ik’ aangeboden aan de burgemeester. Hiervoor hebben duizenden Haarlemmers een eigen zigzagboekje gemaakt. Samen vormen die één grote vriendenbibliotheek.

In de Filmschuur is de première van ‘Haarlem op Film’ van Erik Willems.

Gezichten van Haarlem

Onder de naam Gezichten van Haarlem worden verschillende verhalen en gezichten van onze stad in beeld gebracht en gedeeld. Verhalen over de geschiedenis, maar ook verhalen van inwoners en ondernemers. Elke inwoner heeft een verhaal en dat verbindt ons. Deel of lees de verhalen op Facebook , Instagram en via een 4-delige tv-serie van omroep NH Nieuws.

De Haarlemse vlag

Hangt u op 23 november ook de Haarlemse vlag uit? Begin november hebben alle winkeliers in de binnenstad al een vlag gekregen en inmiddels kleuren steeds meer straten rood. Een lopende fotowedstrijd van de Haarlemvlag, waarbij inwoners van de stad een foto van hun Haarlem vlag kunnen insturen, is verlengd.

Tentoonstellingen

In het Archeologisch Museum is de tentoonstelling ‘6000 jaar Haarlem’ te zien. Hierin is de geschiedenis van Haarlem te zien van nul tot nu. Ook organiseert het museum de expositie ‘Haralem en Hollant, ontstaan en groei van een bijzonder graafschap’. Die is vanaf 23 november te bewonderen in de kooromgang van de Grote – of St. Bavokerk. Hier staan tot en met 1 mei 2021 vijf huisjes met daarin archeologische vondsten, filmpjes en informatiepanelen. Kom gerust een keer langs en kom meer te weten over de geschiedenis van Haarlem.

Kijk voor meer info op www.verjaardaghaarlem.nl.

– O –

Haarlem toen & nu: ijspret

  • 19 november 2020

Op 23 november vieren we de 775e Verjaardag van Haarlem. In aanloop naar deze feestelijke dag delen we iedere week een foto uit de geschiedenis van de stad. Deze week: schaatsen in Haarlem.

Wist u dat in de winter van 1935 de Haarlemse bevolking massaal ging schaatsen op natuurijs? Op de foto’s hieronder ziet u schaatsers op de Kloppersingel. Tijdens het schaatsen kon er natuurlijk een stop gemaakt worden voor koek-en-zopie. Op de achtergrond de Koningkerk. Helaas is de kerk in 2003 verwoest door een hevige brand, waarbij drie brandweerlieden om het leven kwamen.

Schaatsers op de Kloppersingel in 1935, met op de achtergrond de Koningkerk. Foto: Noord-Hollands Archief

 

Koek-en-zopie-tent op de Kloppersingel in 1935. Foto: Noord-Hollands Archief

Drie keer goud

Schaatsen heeft een prominente plek aan de Haarlemse sporttafel. De bekendste schaatsster die uit Haarlem komt is Yvonne van Gennip. Tijdens de Olympische Spelen van 1988 won zij drie keer goud. Hiervoor werd zij groots gehuldigd op de Grote Markt.

Yvonne van Gennip en burgemeester Elizabeth Schmitz tijdens de huldiging op de Grote Markt. Foto: Fotoburo De Boer / Noord-Hollands Archief

IJsbaan

In 2012 was het de laatste keer dat Haarlemmers massaal door de binnenstad konden schaatsen. Doordat de winterse temperaturen de laatste jaren hoger liggen dan in 1935 komt schaatsen op natuurijs helaas steeds minder voor. Hopelijk kan deze winter ons nog meer van dit soort plaatjes bezorgen! Mocht dat niet gebeuren, dan kunnen we ’s winters gelukkig terecht op de IJsbaan.

Schaatsers op het Spaarne bij molen de Adriaan in 2012.

IJsclub Winterkoninkje op de ijsbaan in Haarlem. Foto: Winterkoninkje

– O –

Kiss & Ride achter het station neemt CO2 op

  • 19 november 2020

Sinds deze week ligt er olivijn op de Kiss & Ride-strook achter het station. Het olivijnpad neemt CO2 op uit de lucht. Het gebruik van dit mineraal in wandelpaden is een idee van de Haarlemse Jelle Brans en Maarten Hulsman. Zij wonnen in 2019 het Initiatievencafé dat in het teken van het Haarlems Klimaatakkoord stond.

Maarten Hulsman (links) en Jelle Brans (rechts) wonnen in 2019 het Initiatievencafé. Foto: Jurriaan Hoefsmit

De jury van het Initiatievencafé bestond onder andere uit Robbert Berkhout (wethouder Duurzaamheid en Economie) en Robert Oosting (directeur Spaarnelanden). Robbert Berkhout: “Deze Olivijnstrook is een zichtbaar voorbeeld van hoe we in Haarlem samenwerken aan een duurzamere toekomst. Ontzettend leuk hoe dit idee, afkomstig van twee jonge Haarlemmers nu in de praktijk wordt gebracht!”

Klimaatbestendig maken van de Waarderpolder

Spaarnelanden was ook enthousiast over het idee en legde een wandelpad van olivijn aan nabij de Jacques Meuwissenweg. Het pad sluit aan bij het project om de Waarderpolder te vergroenen. Ook aan de Claes Tillyweg is een uitstapstrook aangelegd van hetzelfde materiaal. Deze strook ligt naast de parkeervakken waar automobilisten uitstappen. Robert Oosting is erg blij met de realisatie van de verschillende paden. “Door dit soort slimme ideeën maken we onze stad leefbaarder en klimaatbestendiger. Een ontzettend mooi initiatief!”

Olivijn

Olivijn is een natuurlijk gesteente dat ontstaat bij vulkaanuitbarstingen. Het neemt CO2 op als het verweert, vooral na een regenbui. Hoe meer je over de steentjes loopt, hoe sneller het CO2 opruimt.

Olivijnpad Kiss&Ride station Haarlem. Foto: Jurriaan Hoefsmit

– O –

Gedeeltelijke lockdown gaat verder

  • 18 november 2020

Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. Minister president Mark Rutte gaf in de persconferentie van 17 november aan dat we ons goed aan de maatregelen houden en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet.

Daarom is het volgens de Rijksoverheid van belang dat we de gedeeltelijke lockdown voortzetten. Het aantal contactmomenten en reisbewegingen blijven beperkt. De basisregels blijven. Onder meer de musea en bioscopen mogen weer open en op straat mag je weer met 4 mensen zijn.

Bekijk de overige regels die horen bij de gedeeltelijke lockdown (rijksoverheid.nl).
Of lees de aangepaste maatregelen terug in de noodverorderning van de VRK.

– O –

HaarlemPas en hoge ziektekosten?

  • 18 november 2020

Gemeente Haarlem biedt samen met zorgverzekeraars Univé en Zorg en Zekerheid een voordelige zorgpolis aan voor houders van een HaarlemPas. De Gemeentelijke zorgpolis is voordelig als u hoge of middelhoge ziektekosten heeft.

De polis bestaat uit een basisverzekering met een aanvullende verzekering én een tandartsverzekering. En het verplichte eigen risico van € 385 is meeverzekerd. Mensen met een Wmo-voorziening kunnen kiezen voor een pakket dat de eigen bijdrage voor de Wmo vergoedt. U kunt de pakketten en bijbehorende premies bekijken op www.gezondverzekerd.nl.

Hulp nodig bij het overstappen?

Vanwege corona is er dit jaar een telefonisch spreekuur om mensen te helpen bij het overstappen naar de Gemeentelijke zorgpolis. Van 30 november t/m 19 december zit dagelijks van 10.00 tot 12.00 uur een telefoonteam klaar om ondersteuning te bieden. Het nummer is 14023, kies optie 5.

Houd uw bankpas, polisblad en BSN-nummer bij de hand, ook van de gezinsleden die overstappen!

Meer informatie vindt u op www.haarlem.nl/zorgpolis.

– O –

Haarlem geeft aandacht aan impact ondernemers tijdens Social Impact Days

  • 16 november 2020

Van 19 tot en met 21 november zijn de Social Impact Days. Haarlem doet voor de tweede keer mee. In deze week wordt het Kennemer Inkoopplatform gelanceerd. En de gemeente organiseert een digitale ‘Impact Shoppingroute’ voor Haarlemmers.

Impact ondernemen staat tijdens de Social Impact Days centraal. Ondernemers die bouwen aan een eerlijke en duurzame wereld krijgen deze week extra aandacht.

Lancering Kennemer Inkoopplatform

Op vrijdag 20 november om 9.00 uur is de lancering van het Kennemer Inkoopplatform. Het inkoopplatform biedt een overzicht van het regionale aanbod aan impact ondernemers. Hiermee willen gemeenten in de regio Kennemerland en Stichting Stadsgarage sociaal, innovatief en duurzaam inkopen stimuleren. Aanmelden voor de lancering kan via de website van Stichting Stadsgarage. En meldt u zich aan voor woensdag 18 november, dan maakt u kans op een gratis ontbijtje!

Online shopping route

Met de digitale Impact Route worden Haarlemmer aangemoedigd om juist om online bij de webshops te gaan kijken van deze ondernemers. Kijk een naar een duurzaam (Sinterklaas)cadeau, een inclusieve lunch to go of koop je feestkleding bij de een sociaal ondernemer. De route is het hele jaar te vinden op de website van The Impact Days. Heeft u iets nodig? Kijk dan eens bij deze ondernemers.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem