Gem. Haarlem 2021-01-28: Nieuwsberichten

Nieuwsberichten                                                                                                           28 januari 2021

De gemeente Haarlem heeft één of meer nieuwe nieuwsberichten gepubliceerd.

Hieronder ontvangt u een overzicht van de meest recente nieuwsberichten.

 

Burgemeester Wienen in Schalkwijk en Haarlem Noord

  • 28 januari 2021

Burgemeester Wienen ging woensdag in gesprek met ondernemers en bewoners in Schalkwijk en Haarlem Noord. In Schalkwijk waren eerder deze week rellen. Daar sprak de burgemeester onder meer met jongerenwerkers. In Haarlem Noord bracht hij een bezoek aan ondernemers in de Cronjestraat en het Marsmanplein.

Hij zei geen enkel begrip te hebben voor doelbewuste vernielingen en rellen. De burgemeester roept jongeren op om zich niet te laten meeslepen, maar afstand te nemen van de geweldplegingen.Door alle maatregelen is dit voor velen een moeilijke tijd. Juist nu laten veel Haarlemmers zich van hun beste kant zien door om te zien naar anderen. Burgemeester Wienen: “Het is vreselijk om te zien wat er is stuk gemaakt,  maar ook hartverwarmend hoe daar op is gereageerd door Haarlemmers. Zo kregen de ondernemers van alle kanten hulp aangeboden en hebben de buurtvaders in Schalkwijk zich meteen georganiseerd. Dit soort initiatieven zijn het beste signaal: Haarlemmers willen zich verbinden, er is geen plek voor relschoppers”.

Bekijk meer nieuws

 


Geef uw idee vleugels met een training op maat

  • 28 januari 2021

Heeft u een goed idee voor de stad, maar weet u niet hoe u het een stap verder brengt? Dan biedt de Initiatievenschool uitkomst. Hier worden trainingen aangeboden om uw idee vleugels te geven.

De initiatievenschool is onderdeel van het programma Nieuwe Democratie van de gemeente Haarlem en stimuleert Haarlemmers om hun ideeën voor de stad verder uit te werken en uit te voeren. Jaarlijks zijn hier workshops te volgen op het gebied van het verkrijgen van financiering, inzicht in de politiek en het op een pakkende manier leren vertellen van je boodschap. De trainingen zijn meestal gratis. Bekijk het actuele aanbod op https://www.haarlemlink.nl/page/trainingen.

De komende periode staan deze workshops op het programma:

Meer invloed op bestuur en politiek

Hoe krijgt u ook in de politiek de handen op elkaar voor uw idee? Niet onbelangrijk want de gemeenteraad bepaalt in veel gevallen of een idee wel of niet kan worden uitgevoerd in de stad. Hoe werkt de besluitvorming in de gemeente? Waar vindt de politieke afweging plaats? En hoe vergadert een raadscommissie? U leert het allemaal in deze workshop en neemt aansluitend een kijkje bij een commissievergadering.

Datum: 11 febuari
Tijd: 19.30 tot 20.30 uur
Locatie: online via Microsoft Teams

Pitchen met passie

Hoe leg je verbinding met je publiek? Hoe herken je wat voor jou werkt? En wat is het effect als je presenteert vanuit je hart in plaats van je hoofd? In deze humorvolle workshop leert u uw boodschap in 2 á 3 minuten aansprekend over te brengen. De workshop wordt gegeven door Paul Bierman. Vanwege de coronacrisis, wordt deze workshop online gegeven. Deelnemers ontvangen een uitnodiging om deel te nemen via Microsoft Teams.

Datum: 3 maart
Tijd: 14.00 tot 17.30 uur
Locatie: online

Meer weten, aanmelden of heeft u een suggestie voor een nieuwe training of workshop? Mail naar initiatief@haarlem.nl.

Ook kunnen initiatiefnemers gratis trainingen en workshops volgen via de vrijwilligerscentrale: https://www.haarlemvoorelkaar.nl/vrijwilligersacademie.

 


Gebiedswethouder Michel Rog te gast bij Nieuw in Noord

  • 28 januari 2021

In Haarlem Noord gebeurt veel. Tijdens de maandelijkse radio-talkshow Nieuw in Noord worden nieuwe ontwikkelingen, projecten en speciale activiteiten in Haarlem Noord besproken met gasten. Op 1 februari is onder andere Michel Rog, de nieuwe gebiedswethouder van Noord te gast. De talkshow is tussen 19.00 en 21.00 uur te beluisteren op Haarlem105.

Uitzending maandag 1 februari

Een andere gast tijdens de uitzending is wijkfotograaf Rob Ouwerkerk. Hij fotografeert in de Indische buurt. Hij vertelt meer over wat hem opvalt in de wijk en wat hij fotografeert. Anneke Lissenburg van de voormalige boekenwinkel Gilissen en co zal verschillende boekentips delen. En als afsluiting vertelt Henny Hofstee weer een mooi en passend verhaal.

Uitzending gemist

Heeft u een uitzending gemist? U kunt uitzendingen terugluisteren via www.haarlem105.nl.

Meer informatie

Meer informatie over de Talkshow Nieuw in Noord vindt u op www.verhalenhuishaarlem.nl.

 

Bekijk meer nieuws 

 


Raads- en commissievergaderingen digitaal zolang avondklok geldt

  • 27 januari 2021

Donderdag 28 januari vergadert de gemeenteraad, in tegenstelling tot het eerdere bericht, toch digitaal, vanwege de avondklok.

Alle commissievergaderingen vinden in ieder geval tot en met 9 februari online plaats. Voor de commissievergaderingen worden vaak 2 avonden uitgetrokken, omdat er online meestal meer tijd nodig is en een online vergadering van 4 uur wel als maximale tijdsduur wordt ervaren.

De agenda’s van alle raads- en commissievergaderingen vindt u op www.haarlem.nl/vergaderingen.
Zodra er geen avondklok meer geldt, zullen de raadsvergaderingen weer fysiek in de raadzaal in de Zijlpoort worden gehouden.

Online meekijken

U kunt de vergaderingen live volgen via de online uitzending. De uitzending kunt u ook achteraf bekijken.

 

Bekijk meer nieuws 

 


Na stevig optreden weer rustig in Europawijk Haarlem

  • 26 januari 2021

Het is gisteravond erg onrustig in de Europawijk geweest. De politie is belaagd en met stenen bekogeld. Daarnaast was er een aantal brandjes en zijn er brandbommen afgestoken. De burgemeester heeft veiligheidsrisicogebieden aangewezen. Tevens is de ME ingezet om de rust weer te laten keren. Op last van de Officier van Justitie is de bevoegdheid toegekend om preventief te kunnen fouilleren. Er zijn 14 aanhoudingen verricht. De politie doet onderzoek naar de ongeregeldheden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Burgemeester Wienen: “De rellen en het vandalisme in onze stad zijn onacceptabel. De gebeurtenissen vanavond waren een ernstige verstoring van de openbare orde. De coronamaatregelen zijn voor iedereen zwaar, we snakken allemaal naar meer bewegingsvrijheid. Maar dat geeft niemand het recht om tijdens de avondklok in groepen door de stad te trekken, brand te stichten, vuurwerk af te steken en vernielingen te plegen. Ook het geweld van vanavond tegen politieagenten is ontoelaatbaar. Geweldplegers worden hard aangepakt. Door stevig optreden is het weer rustig geworden.”

 

Bekijk meer nieuws 

 


Burgemeester Wienen wijst 3 locaties in Haarlem aan als veiligheidsrisicogebieden

  • 25 januari 2021

Burgemeester Wienen heeft het centrum, winkelcentrum Schalkwijk en omgeving, en de hoek Europalaan – Belgiëlaan aangewezen als veiligheidsrisicogebieden. Hier kan indien nodig preventief gefouilleerd worden.

Er gaat namelijk een oproep rond op sociale media om met groepen bij elkaar te komen en de openbare orde te verstoren op deze locaties in Haarlem. De burgemeester heeft via de media opgeroepen hier geen gehoor aan te geven. Hij zei: “Gebruik je gezonde verstand, bij overtreding loop je het risico op een boete en een strafblad. Ook ouders roep ik met klem op om hun kinderen thuis te houden. Het is voor niemand prettig, maar laten we het niet nóg onprettiger maken dan strikt noodzakelijk. Bij verstoring van de openbare orde wordt direct ingegrepen.”

Bekijk het aanwijzingsbesluit risicogebieden (pdf)
Bekijk de bijlage aanwijzingsbesluit risicogebieden (kaart met aangegeven locaties, pdf)

 

Bekijk meer nieuws 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Krim Haarlem